Bei destula apa? Consecintele lipsei de hidratare

A bea sau a nu bea apă? Întrebare care rezonează la fel de impactant ca cea a celebrului Shakespeare: “A fi sau a nu fi?”

De ce am făcut această legatură? Deoarece, apa înseamnă viată, iar lipsa acesteia din organismul nostru, poate aduce efecte adverse şi nedorite.

Aici ne putem aminti de : dureri de cap, stări de oboseală, retenție de apă, umflături şi multe alte afecțiuni, care nu ar trebui neglijate de-a lungul timpului. Fiecare dintre noi are o viață “plină”. Zi de zi ne confruntăm cu trafic, task-uri importante la job, probleme personale și multe alte exemple pe care sunt sigur ca le știți, şi acum că le pomenim, precis vă vin în minte.

Din cauza acestor factori, care își fac apariția , fără ca noi sa îi premedităm, uităm să bem apa. Studiile au arătat că hidratarea este esențială pentru un ritm sănătos de funcționare al organismului. Corpul uman este format din 60-70% apă. Wow, nu? Ne gândim mereu că avem nevoie de mâncare ca sa supraviețuim, însa fără să știm, organismul își procura hrana din apă. Putem trai până la o luna fără mâncare, însă nici o săptămâna fără cea atât de des menționată, apa. Închipuiți-vă cum ar arăta globul pământesc fără oceane, mări, lacuri, fără verdeață. Da, ar arăta uscat! Aşa ar arăta și corpul nostru, uscat!

Un alt efect negativ, pe care ni l-ar putea provoca lipsa hidratării, este acela de a confunda foamea cu setea. Daniel Racoveanu, expert în nutriție și campion în multiple competiții sportive, ne-a povestit săptămâna trecută, intr-un master class nutrițional, de cum senzația de “poftă de dulce” poate fi adesea asemănătoare cu cea de sete şi ne-a oferit varianta ajutătoare: “Beți apa atunci când creierul vă transmite aceste semnale! Încercați si veți vedea diferențe!” În cadrul discuției, s-au numărat multe alte teme, pe care le voi detalia ulterior.

Hidratarea corectă, pe lângă un stil de viață sănătos, şi aici menționez de fructe si legume, care conțin cea mai buna sursă de apă, plus masajul cu bambus, ce are rolul de a drena țesutul limfatic şi de a înlătura depozitele de apă reținute de corp, nu veți mai duce lipsă de nimic! Organismul vostru va fi şi va arăta aşa cum trebuie, sănătos!

hidratare apa cu lamaie

Ca să va fie mai ușor, să va disciplinați in acest sens, iată câteva sfaturi și trucuri utile:

  • un pahar cu apă, dimineața pe stomacul gol (ajută la curățarea colonului și la pregătirea acestuia pentru următoarea zi);
  • un pahar cu apă, înainte de orice masă, dar să respectam un timp de jumătate de ora (ajută la digestie, iar cantitativ vorbind, vom manca mai puțin);
  • un pahar cu apă, în loc de orice “ronțăiala nevinovată” ( aşa ne vom autoeduca în a reduce nevoia constantă de a gusta puțin din câte “ceva”);
  • un pahar cu apă, oricând ne este sete (cafeaua, sucul și alte înlocuitoare lichide, nu vor face altceva decât să inhibe organismul în a se hidrata).

Acestea sunt doar câteva exemple pozitive, ce aduc beneficii organismului nostru și care pot combate aspectele negative menționate mai sus.

Am spus mai devreme că cea mai buna sursă de apă este cea provenita din fructe și legume. Aşa este! Au un conținut de peste 60% apă, mai mult sau mai puțin, în funcție de natura lor, la fel ca şi noi. Este o asemănare prea mare, între noi oamenii și intre ele, legumele, respectiv fructele. Acest lucru nu ar trebui ignorat, ci din contră, să ne pună un semn de întrebare, mai bine zis, un semnal de alarmă!

Chiar dacă nu sună delicios, vă pot asigura că în momentul în care veți vedea rezultatele, nu o să mai fie nevoie să vă gândiți la acest aspect.

Până la urmă despre asta este vorba, de a avea rezultate frumoase, pe care să le arătăm cu mândrie, când vine vorba despre corpul nostru, că doar e al nostru!

Este un subiect foarte complex, pe care promit să-l reiau cât de curând. Până atunci, beți multă APĂ!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I accept the Privacy Policy