Distantarea sociala cauzata de pandemia de COVID-19 nu ne restrange doar libertatea de miscare, ci are un puternic impact asupra psihicului. Pe de o parte, fluxul zilnic de stiri sadeste in sufletul nostru sentimente de teama si de ingrijorare, iar pe de alta parte, privarea de socializare si de activitati de recreere in afara casei, genereaza disconfort, iritabilitate, apatie si neliniste. Cu cat se prelungeste mai mult starea de urgenta, cu atat neajunsurile resimtite se accentueaza, diminuand totodata capacitatea sistemului imunitar de a lupta impotriva antigenilor. Cum te ajuta alimentatia si miscarea sa gestionezi anxietatea, stresul si fricile, povestim in articolul de astazi.
Cum iti dai seama daca esti doar ingrijorata sau te confrunti cu episoade de anxietate
Stresul este o constanta a vietii de zi cu zi, in special in mediul urban unde volumul de munca si presiunea timpului isi pun amprenta asupra psihicului fiecarui individ. Atat stresul, cat si anxietatea, reprezinta raspunsuri emotionale, diferenta dintre cele doua manifestari constand in natura declansatorului. Altfel spus, cauzalitatea. Stresul are intotdeauna la baza un factor extern, indiferent ca este vorba despre un sef extrem de pretentios, o ruda cicalitoare sau o situatie tensionata. In schimb, anxietatea opereaza in primele etape “cu manusi” si nu isi face simtita prezenta decat in clipa in care a sadit suficiente griji si nelinisti cat sa impacteze serios calitatea vietii. Stresul dispare de cele mai multe ori in absenta declansatorului, dar anxietatea ramane bine instalata chiar daca teoretic factorii care ii explica prezenta nu sunt activi.
Anxietatea este ca o forma de stres acutizata care invadeaza lent si pe nesimtite toate palierele psihicului, gasindu-si vectori de somatizare in plan fizic. Nu este ceva pe care sa poti pune degetul, pe care sa poti “da vina” pentru o stare proasta sau pentru o performanta slaba la locul de munca. Anxietatea este o reactie la numeroasele tulburari nervoase din organism, pe fondul unui ganduri negative care dezechilibreaza sistemul nervos. Simptomele nu sunt deloc de neglijat, mai ales ca impacteaza calitatea vietii si persista, netrecand cu usurinta: insomnie, episoade de depresie, tensiune musculara, puls marit sau neregulat, transpiratie, dureri de cap sau de ceafa, diaree, aritmii etc. In afara terapiei cognitiv-comportamentale, care inregistreaza rezultate excelente in lupta contra anxietatii, exista si cateva strategii simple cu efecte benefice, care tin strict de vointa si de determinarea individuala, si care pot fi asimilate fara un efort deosebit stilului de viata: mai multa miscare si un upgrade la capitolul alimentatie.
Activitatea fizica alina simptomele asociate anxietatii si previne revenirea acestora
Stii deja cat de benefic este sportul pentru sanatatea intregului organism, iar daca esti clienta centrului nostru, cu siguranta ai descoperit deja ca masajul cu bambus merge mana in mana cu miscarea si cu o dieta echilibrata. Desigur, in momentul in care te confrunti cu stari anxioase, ultimul lucru pe care iti doresti sa il auzi este sa faci niste exercitii sau sa iti rezervi un abonament la sala. Insa nu despre asta este vorba. Nu trebuie sa practici sport daca simti o aversiune fata de orice forma de antrenament sau daca exercitiile pe banda, pe bicicleta sau pe orice alt aparat debuteaza din start cu un mare oftat. Sportul nu este pentru oricine si nici nu ar trebui sa fie. Unele persoane pur si simplu nu sunt compatibile cu activitatile fizice intense. Si este perfect in regula. In schimb, notiunea extrem de importanta in ecuatia data este aceea de MISCARE. Indiferent ce forma sau grad de intensitate ar avea aceasta. Poti urca si cobori scarile in loc sa chemi de fiecare data liftul, poti face plimbari pe jos in loc sa apelezi pentru orice deplasare la masina sau poti face ordine mai des prin casa, daca lucrul acesta iti face placere.
In contextul actual, orice activitati care te determina sa te ridici de pe canapea si sa te misti iti pot schimba starea de spirit: uzi plantele, iti faci de lucru pe balcon sau in gradina, organizezi dulapurile, faci curatenie in casa etc. Este dovedit stiintific ca 30 de minute de miscare zilnica contribuie in mod real la imbunatatirea simptomelor de anxietate si la prevenirea revenirii acestora. Miscarea si simpla intentie de a te apuca de o activitate, inseamna ca iti reprogramezi psihicul, ca ii distragi atentia de la griji si angoase, si ca iti concentrezi energia asupra a ceva constructiv si pozitiv. In plus, in momentul in care iti antrenezi corpul, creierul produce endorfine (substante chimice care fac parte din categoria neurotransmitatorilor, la fel ca serotonina si dopamina) care au rol “analgezic” si care regleaza dispozitia generala, facilitand relaxarea mentala.
De asemenea, daca starile anxioase iti provoaca si greata sau crampe, inseamna ca hormonii stresului au depasit pragul normal. Exercitiile fizice, chiar si cele moderate, ajuta la eliberarea organismului de cortizol si contribuie la sporirea concentrarii si a gradului de atentie. Tot cortizolul secretat in exces este responsabil si cu oboseala sau cu lentoarea fizica generala, asadar odata domolit, te vei simti mult mai in forma.
Esti ceea ce mananci: alimente care ajuta la mentinerea unei stari de spirit pozitive
In urma cu cativa ani, o echipa de cercetatori de la Harvard a intreprins un studiu amplu pentru a demonstra ca tractul intestinal este conectat cu emotiile. Practic, orice fel de sentiment experimentam, declanseaza un raspuns in intestin. Unele raspunsuri sunt placute, altele in schimb se traduc prin dureri sau prin stari exacerbate. Bacteriile din intestine transmit creierului mesaje pe baza carora acesta elibereaza in organism hormoni care iti afecteaza dispozitia si starea de spirit. Cum te simti dupa o masa bogata si copioasa? Greoaie, lipsita de energie si parca dornica sa tragi un pui de somn. Acest lucru se datoreaza cresterii nivelului de zahar din sange, care suprima orexina, o substanta chimica care ne tine in alerta. Nu trebuie sa iti schimbi dieta din temelii pentru a reduce anxietatea si pentru a-ti regla emotiile. Este suficient sa tii cont de cateva recomandari de alimente cu efecte exceptionale dovedite asupra starilor anxioase:
- Nucile caju – sunt delicioase, consistente, satioase si bogate in zinc. Deficitul de zinc poate provoca anxietate si stari de irascibilitate, iar o gustare alcatuita din 30 de grame de nuci caju (aproximativ 20 de nuci), asigura 12% din necesarul de zinc recomandat zilnic.
- Cerealele integrale, radacinoasele, nautul – toate aceste alimente sunt bogate in carbohidrati complecsi care te ajuta sa mentii nivelul de zahar din sange constant.
- Omega 3 – poate nu iti place in mod deosebit pestele, insa anumite sortimente precum somonul, sardinele, heringul sau macroul, contin acizi grasi esentiali care au rol in reglarea neutronsmitatorilor, a hormonilor si a altor substante chimice din creier.
- Legume verzi – pot fi de orice fel, de la spanac, ceapa verde sau salata, pana la loboda, varza sau urzici. Toate “verziturile” abunda in acid folic care produce la nivel cerebral dopamine responsabile cu starea de bine.
- Apa – cat mai multa si pe tot parcursul zilei. Deshidratarea, chiar si una usoara, poate genera oboseala si lentoare.