Mai este nevoie să ne amintim care sunt beneficiile unei diete bazate pe produse de sezon? În primul rând este bine pentru noi: ingerăm mai puțini conservanți, dieta noastră este mai variată și furnizam corpului nostru vitaminele necesare. În plus, fructele și legumele care au avut timp să crească în ritmul lor sunt pur și simplu mai gustoase, și-au dezvoltat toate aromele.
În al doilea rând, este bine pentru planetă. Produsele cultivate în mod natural consumă mai puțină energie decât cele cultivate în sere și necesită mai puțin îngrășământ pentru a crește. Și nu în ultimul rând, fructele și legumele de sezon sunt mai ieftine.
De la fructele de pădure delicioase și pepenele verde suculent, la roșiile coapte la soare, natura știe cel mai bine ce tip de hrană are nevoie corpul nostru pentru a face față acestui anotimp călduros. Prin urmare, ne-a pus la dispoziție pe timpul verii alimente sănătoase care să ne ajute să ne protejăm pielea de efectele nocive ale soarelui, care să ne mențină hidratați și să combată balonarea.
Alimente care sporesc protecția solară
Aplicarea unei creme cu un factor de protecție ridicat înainte să ieșim afară este o parte esențială a rutinei zilnice de vară. Dar dacă adăugăm în dietă și alimente care ne protejează de soare, atunci îi vom oferi pielii și mai multă siguranță.
Pepenele verde își obține culoarea roz intens din licopen, un antioxidant care ajută atât la absorbția radiațiilor UVA, cât și a radiațiilor UVB. Pentru cea mai bună protecție naturală este recomandată consumarea pepenelui verde zilnic în sezonul de vară.
Afine, zmeură, mure, coacăze, aceste fructe de pădure delicioase și colorate sunt bogate în antociani care au un puternic rol antioxidant și oferă protecție împotriva razelor ultraviolete. Aceste fructe conțin puține calorii și sunt, de asemenea, o sursă excelentă de fibre. Așadar, putem să ne începem ziua cu o doză sănătoasă de fibre și antioxidanți, consumându-le fie alături de cereale integrale, fie pur și simplu proaspete. Iar atunci când ne dorim ceva răcoros și vrem să rezistăm tentației înghețatei, putem opta pentru fructe congelate (se pun la congelator aproximativ 40 de minute) și le mâncăm ca pe un sorbet.
Un pahar cu gheață și ceai verde sau negru neîndulcit în fiecare zi ne poate apăra de urmările negative pe care le are expunerea la soare. ECGC-ul, un flavanol puternic găsit în toate tipurile de ceai, ajută la reducerea efectelor cauzate de razele UVA și, de asemenea, ajută la încetinirea pierderii de colagen, proteina care oferă pielii un aspect tânăr.
Alimente care hidratează
Ca să rămânem sănătoși și pe timpul verii, o hidratare adecvată este esențială; pentru că atunci când suntem deshidratați, inima trebuie să depună un efort suplimentar ca să ne răcorească întreg corpul.
Cu toții știm teoria, că trebuie să bem mai multă apă în sezonul estival, însă multora dintre noi ne vine greu să o punem și-n aplicare. În acest caz, natura ne-a dat o alternativă – alimente care conțin aproape la fel de multă apă cât să umple un pahar. Iar dacă adăugăm cât mai multe porții din aceste alimente zilnic în dietă, ne vor ajuta să rămânem hidratați, iar hidratarea nu numai că ne face să ne simțim bine, dar face minuni și pentru pielea noastră.
Castravetele conține 96% apă și ocupă primul loc dintre toate legumele în ceea ce privește gradul de hidratare pe care-l oferă. Din fericire, putem folosi această legumă aproape în orice, de la salate la tacos și chiar în cocktailuri. De asemenea, are extrem de puține calorii.
Salata iceberg conține 96% apă și în plus, magneziu, potasiu, calciu și vitamina K. La fel ca majoritatea tipurilor de salate, este cea mai hrănitoare atunci când este consumată crudă – fie într-o salată Cezar sau ca ingredient principal în prepararea sucurilor verzi.
Roșia este de departe una dintre cele mai așteptate legume din sezonul estival. Cu un conținut de 94% apă, ar trebui să facă parte cu siguranță din planul nostru de hidratare. Roșiile cherry au proprietăți diuretice care ajută la eliminarea toxinelor din organism, iar un gazpacho servit vara este pur și simplu delicios și răcoros.
Alimente care combat balonarea
Indiferent dacă am exagerat cu mâncarea sărată în timpul concediului sau dacă am savurat cu prietenii o margarita în plus în weekend, este posibil să ne simțim balonați. O explicație ar fi că organismul nostru reține apa datorită unui consum prea mare de sodiu. O altă cauză ar fi constipația, care apare adesea atunci când suntem deshidratați sau în timp ce călătorim. Există însă alimente care ne scapă de balonare și care ne pot ajuta să ne simțim mai bine și mai supli în câteva ore.
Kefirul, datorită conținutului ridicat de probiotice asigură sănătatea sistemului digestiv și sprijină sistemul imunitar. Este unul dintre cele mai indicate alimente, când vine vorba de a reduce balonarea. În plus, lactatele, atunci când fac parte dintr-o dietă cu calorii reduse, conduc la pierderea în greutate. Putem să bem un smoothie la micul dejun (sau ca o gustare) folosind orice fruct proaspăt ori congelat, chefir cu un conținut scăzut de grăsimi și eventual, gheață.
Țelina este folosită ca o băutură detoxifiantă, dar în același timp consumul acestui diuretic natural combatere balonarea. Se poate adăuga într-un smoothie.
Tropical și dulce, ananasul se potrivește într-o mulțime de rețete de vară. Ananasul este recomandat să fie consumat în special după masă, datorită proprietăților sale de ardere a grăsimilor și aportului scăzut de calorii. În plus, ajută corpul să scape de excesul de apă.
Pe lângă toate cele recomandate, să nu uităm de elementul esențial pe care ni-l oferă natura – apa. Nimic nu ne potolește setea așa cum o face un pahar cu apă; și nu are niciun fel de calorii. Pentru a o transforma într-o băutură răcoritoare, putem să adăugăm în apa simplă sau cea minerală un strop de suc de fructe, câteva felii de citrice sau de castravete.