Intr-o perioada in care majoritatea stirilor si informatiilor genereaza anxietati si anunta vremuri din ce in ce mai tulburi, noi ne dorim sa iti transmitem samburele de speranta si de optimism de care ai nevoie. In urma cu cateva zile am demarat pe retelele noastre sociale, seria de postari sub hashtag-ul #StayFitAtHome, iar pentru ca informatia de calitate intotdeauna face diferenta, ne-am gandit sa dezvoltam teme de interes, menite sa te ajute sa navighezi mai usor prin aceasta situatie de criza, intr-o serie de articole utile si cu aplicabilitate practica. Astazi povestim despre 5 modalitati prin care iti poti intretine starea de bine acasa.
Caminul este definit ca un spatiu sigur, un refugiu in care teoretic iti gasesti linistea, iti recapeti energia si te reconectezi la propriul sine. Este locul in care te simti cel mai bine si in care esti tu cu tine, cu cei dragi, cu activitatile care iti fac placere, cu obiectele pline de semnificatie, cu timing-ul pe care ti-l stabilesti fara niciun fel de constrangere. Ritmul alert in care se desfasurau, pana nu demult, activitatile cotidiene, iti lasa prea putin timp pentru a te bucura cu adevarat de ceea ce iti ofera locuinta si mai ales de sentimentul de acasa. De cate ori nu ai ajuns acasa doar pentru a dormi, a te schimba si a pleca din nou in “cursa” unei noi zile? In prezent, avand brusc tot timpul la dispozitie pentru a te bucura de fiecare coltisor al caminului, este cumva firesc sa nu stii ce sa faci cu el. Si mai ales cum sa te raportezi la un spatiu pe care mai mult il tranzitai decat il locuiai.
Pandemia COVID-19 are insa si o parte buna. Chiar mai multe, daca stam bine sa se gandim. Timpul petrecut acasa iti poate deveni un adevarat aliat, cu singura conditie sa stii cum sa il fructifici astfel incat sa iti aduca cat mai multe beneficii.
1. Ai in sfarsit prilejul de a respecta un program corect de nutritie
“Nu am timp sa iau micul dejun”, “este prea complicat sa ma gandesc la un pranz sanatos”, “sunt prinsa in atatea deadline-uri incat snacks-urile sunt cele mai la indemana alimente”, “nimic nu se compara cu minunatii covrigi calzi pe care ii iau in drum spre birou”. Iti suna cunoscute aceste enunturi? Nici nu are sens sa te gandesti de cate ori ai apelat la ele, in incercarea de a gasi o scuza pentru dieta dezechilibrata si pentru nemultumirile referitoare la silueta. Lucratul de acasa, schimba insa complet datele problemei si iti ofera in sfarsit conditiile necesare pentru a respecta un program corect de nutritie.
In primul rand, nu mai exista tentatia produselor de patiserie si al gustarilor “nevinovate” de la automatul din holul cladirii de birouri. In al doilea rand, petrecandu-ti tot timpul acasa, este foarte usor sa iti prepari un mic-dejun sanatos, un pranz hranitor si o cina usoara. In al treilea rand, este demonstrat stiintific ca gatitul in familie are efecte terapeutice. Asadar un motiv in plus sa te simti mai bine, mai relaxata sau… sa inveti ceva nou. Pentru inspiratie, poti incerca retete noi sau te poti inscrie la un curs online de gatit.
Oricare dintre variante iti surade, nu uita ca un program ordonat de mese contribuie atat la fortifierea organismului si a sistemului imunitar, cat si la restartarea metabolismului. Altfel spus, ai toate sansele ca schimbarile in programul alimentar sa se reflecte intr-o cifra imbucuratoare pe cantar.
2. Poti profita de odihna activa
A petrece timp acasa nu inseamna ca activitatile fizice iti sunt restrictionate si ca trebuie sa te transformi la propriu intr-un “couch potato”. Din contra! Indiferent ca organizezi dulapurile din bucatarie, triezi garderoba sau incepi pas cu pas curatenia de primavara, important este sa aloci macar 15 minute zilnic pentru a face putina miscare. Chiar si stersul prafului, datul cu aspiratorul, intinsul rufelor pe balcon, sau gatitul, lucruri altminteri banale, contribuie la consumul de calorii. Iar daca esti o impatimita a sportului, atunci ai la dispozitie nenumarate variante de antrenament la domiciliu, de la sesiuni online gratuite de cardio, pilates sau yoga si pana la video-uri dedicate pe YouTube.
Conform unui studiu publicat in jurnalul BMC Public Health, exista o conexiune reala intre comportamentul sedentar si depresie, anxietate sau scaderea stimei de sine. Cu cat mai des facem miscare, cu atat scade riscul de a dauna psihicului si fizicului.
Retine ca orice forma de efort fizic, de la exercitii usoare, pana la circuite complete de training, iti intareste imunitatea, iti ofera energie si iti sporeste capacitatea intelectuala (marirea sintezei de BDNF – Brain Derived Neurotrophic Factor, incurajeaza neurogeneza si imbunatateste functiile cognitive). In plus, activitatea fizica determina modificari biochimice in creier, care favorizeaza secretia de endorfine, moleculele fericirii.
3. Chiar daca #staiacasa, poti cutreiera virtual intreaga lume.
Ai visat de nenumarate ori sa ajungi la Paris si sa vizitezi Muzeul Louvre sau sa urmaresti live un spectacol la faimoasa Metropolitan Opera din New York? In fata ochilor ti se deschid acum posibilitati nebanuite! Extrem de multe muzee si institutii culturale de pe intreg mapamondul pot fi vizitate in aceasta perioada complet gratuit, cu un simplu click. In Paris, nu mai putin de 14 muzee, de la Petit Palais si Muzeul de Arta Moderna, pana la Muzeul Cognacq-Jay, ofera acces digital gratuit la peste o suta de mii de opere, cu scopul de a le face mai cunoscute si de a contribui la ridicarea moralului tuturor celor care cauta o farama de frumos in negura acestor vremuri.
De asemenea Muzeul Louvre si Muzeul d’Orsay sunt deschise turului virtual al galeriilor de arta si al superbelor interioare, iar pentru o serata culturala incheiata “cu cantec”, accesand site-ul Metropolitan Opera din New York, poti urmari (tot gratuit) de pe canapeaua de acasa, spectacole de referinta, la care nici nu visai ca vei avea atat de curand “bilete” in primul rand. Aceleasi facilitati iti sunt oferite si de catre Filarmonica din Berlin, Opera din Paris sau Festivalul International George Enescu.
Daca ai inca pofta de cutreierat, poti face un popas si la Palatul Mogosoaia. Indiferent ca te opresti sa admiri gradina palatului sau ca parcurgi turul 3D al incaperilor, cu siguranta vei inchide browser-ul cu un zambet larg pe buze. Si mai bogata in informatii care pana acum nu iti erau atat de accesibile sau pentru care nu aveai atat de multa disponibilitate.
4. Ai mii de motive sa redescoperi placerea lecturii
Nu ne referim aici doar la acele volume pe care le citesti cu un scop bine definit, ci la cartile care iti aduc bucurie fara sa ceara nimic in schimb. Unele dintre ele stim sigur ca te asteapta in biblioteca sau pe coltul noptierei, pe altele in schimb le poti accesa gratuit online. World Digital Library este cea de-a treia biblioteca digitala ca marime din lume (functioneaza sub egida UNESCO) si ofera acces liber la peste 19.000 de carti rare, manuscrise si materiale de studiu de o mare insemnatate istorica si culturala. Daca nu ti-ai format inca deprinderea lecturii, aceasta perioada poate fi extrem de favorabila. Cercetatori din mai multe tari europene au demonstrate ca cititul a zece pagini zilnic, reduca cu pana la 50% emotiile negative, dezvolta capacitatea de concentrare, imbunatateste memoria si contribuie la reglarea ciclului somn-trezire.
5. Devii o versiune si mai buna a ta
Ti-ai dorit mereu sa inveti sa desenezi, sa pregatesti deserturi sau sa “citesti” mai bine oamenii? Atat pentru dezvoltare personala, cat si pentru cultivarea hobby-urilor sau perfectionarea skill-urilor deja dobandite, exista numeroase cursuri online pe care le poti accesa gratuit. Cele mai multe si diversificate din punct de vedere tematic sunt gazduite de platforma OpenLearn, insa la fel de bine poti opta pentru variantele educative de pe Masterclass.com sau Edx.org, unde pentru doar cativa euro/dolari ai acces la cursuri extrem de interesante organizate de Harvard sau Yale, sau sustinute de personalitati marcante din diferite industrii creative, de la Anna Wintour si pana la Martin Scorsese sau David Lynch.