☎️ 0736 180 570 | 0766 448 103

 

Economii și datorii în alimentație

Viața noastră e construită din alegeri pe care le facem în fiecare zi. Noi decidem cum să ne îmbrăcăm, ce să mâncăm, cu cine să ne împrietenim, unde să locuim și multe alte elemente. Nu toate deciziile sunt în sfera noastră de control, însă avem o putere mult mai mare de decizie asupra a ce ni se întâmplă decât credem.

De aceea am vrut ca astăzi să îți îndrept atenția către relația ta cu mâncarea, o relație dificilă, pe care mulți dintre noi nu o gestionează corect din cauza educației alimentare deficitare și din cauza factorilor care tot timpul ne împing către a consuma mai mult (și mai prost).

5 lucruri de ținut minte despre mâncare:

  1. Grăsimile sunt mai puțin nocive decât zahărul combinat cu carbohidrați.
  2. Nu contează cantitatea de mâncare, ci calitatea ei (degeaba mănânci puțin, dacă acel puțin nu este calitativ din punct de vedere nutritiv).
  3. Mâncarea are ca scop primodrial nutriția, nu plăcerea (mâncăm ca să trăim, nu invers).
  4. Fondul nostru genetic este baza sănătății noastre, însă ce mâncăm poate transforma, în bine sau în rău, acest fond genetic.
  5. Mâncarea poate fi o problemă sau o soluție, în funcție de alegerile pe care le faci.

Mâncarea de calitate:
– e neprocesată și cât mai puțin gătită
– vine din natură
– hrănește corpul la nivel celular
– îți dă energie și un tonus excelent
– îmbunătățește digestia
– îți poate imbunătăți semnificativ sănătatea!

Evită:
– fast-food
– zahărul
– sosurile
– alimentele prăjite
– produsele din carne procesată
– semi-preparatele congelate
– alcoolul.

Consumă mai rar:

– lactate
– fructe bogate în zahăr (banane, smochine, struguri)
– miere
– oțet
– cafea și ceai verde sau negru.

Consumă cât mai mult:

– ouă
– pește
– legume (cu excepția cartofilor)
– plante verzi (salată, spanac, brocoli)
– fructe proaspete ce conțin mai puțin zahăr (căpșuni, afine, merișoare, mure, zmeură)
– condimente (fără sare în compoziția lor).

Fiecare masă sănătoasă și echilibrată e ca o economie ce contribuie la îmbogățirea sănătății tale, iar fiecare aliment nociv e un ”împrumut” de la banca ce gestionează starea ta de bine. Tu cât de îndatorat(ă) ești?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*